HU studenten Future lab presenteren de toekomst

25-02-2021 881 keer bekeken

In Nederland zijn we voor een groot deel afhankelijk van de import van voedingsmiddelen. Hoe zien onze weekboodschappen eruit als deze import grotendeels wegvalt? Dit is één van de scenario’s voor het jaar 2050, die de studenten van CMD Future lab hebben onderzocht.

Eind januari presenteerden de studenten het resultaat aan medewerkers van het Ministerie van Infrastructuur en Waterstaat tijdens een zogenaamde Toekomstreisbeurs. Dit project werd uitgevoerd binnen de CoE SSC programmalijn 'Transitieprocessen'. Waarin we beogen transities gericht op een slimme stad duurzamer en bewuster te doorlopen en willen leren hoe we vanuit socio-technisch perspectief kunnen bijdragen aan praktische oplossingen voor de uitdagingen van deze tijd.

Waarom?
Grote uitdagingen liggen op ons pad om onze toekomst leefbaar te houden. Diverse transities zijn in volle gang, gedreven door disruptieve krachten als urbanisatie, snelle technologische verandering, pandemieën en klimaatverandering. Dit vraagt begrip van de specifieke situatie én begrip van wat er nodig is vanuit het gehele systeem. Om betekenisvol te kunnen handelen richting een nabije toekomst en het systeem op een slimme en duurzame manier in beweging te krijgen is inzicht in het huidige systeem nodig en een blik op de toekomst. In dit project is de methode 'Probing the Future' ingezet door de studenten om toekomsten te verkennen en te komen tot ideeën om het huidige systeem op een positieve manier in beweging te brengen.

Voor wie?
De studenten zijn aan de slag gegaan speciaal voor de unit 'Innovatie in Mobiliteit' van het Ministerie van Infrastructuur en Waterstaat om inspiratie en een frisse studentenblik te geven op mobiliteit in Nederland.

Wanneer?
Circa 36 studenten in 9 teams hebben de afgelopen 20 weken gewerkt (september 2020 -januari 2021) aan mogelijke toekomsten onder begeleiding van HU onderzoekers en docenten.

Resultaat?
Er is een verscheidenheid aan toekomstwerelden langs gekomen. We hebben een toekomstbeeld gezien, waarbij reizen wordt beperkt door meer gebruik te maken van virtuele reizen en simulaties. Daarnaast hebben we nagedacht over de gevaren van kwantumtechnologie en automatisering en de invloed daarvan op de kloof tussen arm en rijk in de samenleving. Ook hebben we gezien wat de gevaren in Nederland kunnen zijn door een stijgende zeespiegel. Misschien wonen we in 2050 wel op afzonderlijke eilanden? Hoe gaan we ons dan verplaatsen? Geavanceerde luchtdruktechnologie maakt het mogelijk om ons ondergronds en emissievrij te verplaatsen. Meebewegen met de natuur leidt in één van de scenario’s tot een smart city op het water waarbij kennis, arbeid en bezit worden gedeeld in deze afgesloten samenleving. Een basispakket energie geeft bij een ander team de oplossing voor de noodzaak duurzamer te gaan leven. Een modulaire stad waarbij voorzieningen naar je toe komen in plaats van dat je op pad moet is bij het scenario Green Town het nieuwe normaal.

De resultaten zijn te zien op de studentenwebsites en worden momenteel geanalyseerd voor verder vervolg.

Voor meer informatie kunt u contact opnemen met Lenneke Kok.

Bezoekadres 

Padualaan 99
3584 CH Utrecht

smartsustainablecities@hu.nl

Op de hoogte blijven van alle ontwikkelingen?

   Meld u aan voor onze nieuwsbrief   

     
 

 

 

Cookie-instellingen