Nieuw KIEM-project met de voedselbank van start

04-12-2023 341 keer bekeken

Het KIEM-project richt zich op het bestrijden van energiearmoede via voedselbanken en is geïnspireerd door het Horizon 2020-project ENPOR. Met partners als Energie-U, JMA en voedselbank in Utrecht streven we naar een effectieve en innovatieve aanpak binnen het sociale domein. Lees er hier meer over.

Studenten van de Hogeschool Utrecht van de minor Smart Sustainable Cities worden betrokken om onderdelen van de aanpak te ontwikkelen. Dit project wordt gefinancieerd door een KIEM-subsidie van Regieorgaan SIA en is geïnspireerd door het Horizon 2020-project ENPOR.


Doel van het project

Het project heeft als doel energiearmoede te bestrijden via het sociale domein, met de voedselbank als focus. We onderzoeken hoe een effectieve bedrijfsmatige aanpak voor energiearmoedebestrijding ontwikkeld kan worden, met als onderdeel van de aanpak energiebox, energiecoaching, en energieklusdiensten.

Het project wordt gerealiseerd door het analyseren van de huidige situatie, en het uitvoeren van drie ontwerpsprints gericht op communicatiestrategie, kansen voor samenwerking met het sociale domein en duurzame bedrijfsmodellen. De implementatie beoogt uitvoering en monitoring. 


Resultaten

De resultaten van dit project lopen erg uiteen. Onderstaand wat resultaten die worden verwacht:

  1. Integratie van sociaal domein in aanpak
  2. Ontwikkeling van doeltreffende communicatiestrategie
  3. Opstellen van een solide businessplan
  4. Evaluatie met schatting impact
  5. Publicatie van bevindingen en successen


Samenwerkingspartners

Er zijn twee partners verbonden aan dit project. 

Adviesbureau Jonge Milieuadvies (JMA) ondersteunt gemeenten bij het realiseren van doelstellingen op het gebied van afvalverwerking, voedselverspilling en duurzaamheid. In het advies nemen ze zowel een technische oplossing mee, als ook organisatorische, sociale factoren en milieuzorgaspecten. Energiebox is één van de projecten van JMA. 

Energiecoöperatie Energie-U is een lokale energiebeweging waarin Utrechtse bewoners duurzame energie en energiebesparing thuis, in hun buurt en in de stad Utrecht aanjagen, organiseren en bewaken. Energie-U kent veel energieambassadeurs, energieklussers en andere vrijwilligers, in alle buurten van Utrecht. 

 

Betekenis voor het onderwijs

Voor de HU is de innovatievraag vernieuwend, omdat er een brug wordt geslagen tussen het sociale domein en de energietransitie. De beoogde resultaten van dit project dragen in de beroepspraktijk bij aan de ontwikkeling van een aanpak voor energiearmoede, waarbij specifieke doelgroepen (mensen met multidimensionale problematiek) effectiever worden bereikt. Tevens wordt er een sterker netwerk opgebouwd met vrijwilligers in verschillende buurten, energieklussers, geldinzameling, aanschaf en opslag van energiebesparende maatregelen.


Het KIEM project staat altijd open voor ideeën en suggesties. Wilt u bijdragen aan het project, en/of op de hoogte blijven van ontwikkelingen rondom dit project? Meld u dan hier aan

Voor meer informatie kunt u ook contact opnemen met Lenneke Kok


 

Bezoekadres 

Padualaan 99
3584 CH Utrecht

smartsustainablecities@hu.nl

Op de hoogte blijven van alle ontwikkelingen?

   Meld u aan voor onze nieuwsbrief   

     
 

 

 

Cookie-instellingen