Voor elkaar, voor voedsel, tegen energieongelijkheid

19-12-2023 326 keer bekeken

Stel je voor: een wereld waarin energiebesparing niet alleen voorbehouden is aan degenen die het kunnen betalen, maar beschikbaar wordt gesteld aan hen die het het hardst nodig hebben. Dit is precies waar ons project "Voor Elkaar, Voor Voedsel, Tegen Energieongelijkheid" zich op richt.

In het KIEM-project werkt het Centre of Expertise Smart Sustainable Cities samen met energiecoöperatie Energie-U en JMA bij voedselbanken. Het project beoogt een concrete bijdrage te leveren aan het besparen van energiekosten bij klanten van voedselbanken en te komen tot een effectieve aanpak. Actieve betrokkenheid van studenten van de Hogeschool Utrecht voegt frisse perspectieven en creatieve benaderingen toe aan het project.


Recente ontwikkelingen

We delen graag het eerste tussentijdse resultaat van het project. Resultaat van een eerste ontwerpsprint met zo’n tien belanghebbenden. Een gezelschap dat varieerde van een klant van een voedselbank tot aan een gastvrouw van een voedselbank en een vrijwilliger die regelmatige financieel advies geeft aan klanten van voedselbanken. Deze sessie leverde niet alleen nieuwe inzichten op zoals het feit dat de 10 voedselbanken van Utrecht allemaal net andere uitgifteprocessen hebben variërend van supermarktconcepten tot aan uitgifteluiken.

Ook leverde het een uitgebreide lijst van criteria op waaraan effectieve interventies in een aanpak moeten voldoen. Sowieso moet de interventie aansluiten bij wat Energie coöperatie Energiecoopertaie Energie U en JMA met de Energiebox nu al doen. Zij gaan wekelijks met een aanbod van energieklussers naar voedselbanken. Er worden indien gewenst gesprekken gevoerd over opties om energie te besparen en dan gaat het om veel meer dan alleen de verwarming een graad lager zetten. Er wordt een op maat advies geboden. Ter plaatse worden meteen afspraken gemaakt om een opname te doen van de situatie thuis om zo goed mogelijk advies te geven en te ontzorgen.


Hulp van een bekend gezicht

Maar hoe zorg je ervoor dat klanten van de voedselbank het gesprek over energiebesparing ook aangaan? De drempel om naar een tafeltje met een vreemde mevrouw toe te stappen is vrij groot. Gelukkig zijn er gastvrouwen bij de voedselbank die weten wat mensen nodig hebben en enthousiast doorverwijzen.  Zo’n bekend en vertrouwd gezicht is essentieel om mensen die toch eigenlijk als doel eten halen hebben vertrouwen te laten hebben in de goede bedoelingen van in dit geval Energie U. Alleen met vertrouwen kan de stap genomen worden om na te gaan denken over de mogelijkheden om te besparen op de energiekosten. Iets waarvan het resultaat pas op de langere termijn wordt gevoeld.


Toekomstige stappen

In het voorjaar gaan we aan de slag met het uitwerken van de ideeën op basis van de criteria en gaan we interventies testen in de praktijk. Er staan nog twee ontwerpsprints op de planning, waarna we hopen te komen tot een doeltreffende aanpak. Het project loopt door tot eind augustus.


Waarom dit project van belang is

Dit project is meer dan alleen een initiatief om energiebesparing te realiseren; het is een inzet voor het aanpakken van diepgewortelde energieongelijkheid, het verminderen van energiekosten en daarmee het verbeteren van de levensomstandigheden van degenen die, door heel veel andere ook heel belangrijke uitdagingen, meestal niet toekomen aan energie besparen.

 

Wilt u meer weten over dit project? Bezoek onze website of neem contact op met Lenneke Kok.

Bezoekadres 

Padualaan 99
3584 CH Utrecht

smartsustainablecities@hu.nl

Op de hoogte blijven van alle ontwikkelingen?

   Meld u aan voor onze nieuwsbrief   

     
 

 

 

Cookie-instellingen